Salon fryzjerski mieści się w Gdańsku Wrzeszczu w zabytkowym budynku z 1763 roku o nazwie „Dwór Kuźniczki”. Z uwagi na charakter bryły zewnętrznej praca nad projektem była ciekawym wyzwaniem dla architektów, którzy musieli połączyć wiekowy budynek z nowoczesnym wnętrzem. Zgodnie z założeniem aranżacja miała zaskakiwać już od wejścia, a klientki powinny czuć się wyjątkowo i ekskluzywnie.

Na atmosferę wnętrza wpływa oryginalny wystrój. Fornir naturalny, marmur i hiszpańskie płytki na posadzce podkreśliły szczególny charakter tego miejsca. Wnętrze salonu zostało skrojone na miarę i praktycznie wszystkie elementy użyte do aranżacji zostały indywidualnie zaprojektowane oraz wykonane przez lokalnych rzemieślników.

Architekci z JT Grupa postawili na surowy kamień, szarość i czerń subtelnie przełamane różem oraz drewnem. Nie mogło zabraknąć też kilku designerskich detali.

Nie często zdarza się projektować miejsca, które mają prawie 4 m wysokości dlatego też chcąc podkreślić wysokość i przestrzeń wnętrza architekci zdecydowali pokryć sufit specjalnie zaprojektowaną fototapetą z nadrukiem.

Centralnym miejscem salonu jest wyspa z 6-cioma stanowiskami fryzjerskimi, przy których zamontowane są prawie 3-metrowe lustra. Ich konstrukcja musiała zostać specjalnie wzmocniona, aby mógł na niej zostać osadzony 8-metrowej długości blat wykonany i pokryty ciemnym, dębowym fornirem naturalnym.

Wyjątkową atmosferą w salonie tworzy także oświetlenie: kinkiety zamówione w Stanach Zjednoczonych oraz neon, nawiązujący do logotypu salonu, został indywidualnie zaprojektowany i wykonany przez pracownię w Warszawie.

Źródło: materiały prasowe JT Grupa